Bedevaartsoord Fátima

Het Sanctuarium van Fátima is één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor Maria verering, waar pelgrims van over de hele wereld dan ook samen komen.

De plaats waar zich het Santuário de Fátima bevindt, Cova da Iria, was vóór 1917 een onbekend gehucht in de gemeente Ourém, deelgemeente Fátima. Een religieuze gebeurtenis in dat jaar heeft voor altijd de geschiedenis van deze plaats veranderd. Drie herderskinderen, Jacinta, Francisco en Lúcia waren getuigen van een serie verschijningen van de Heilige Maagd Maria, Nossa Senhora do Rosário. De Kerk reageerde in eerste instantie terughoudend, maar het fenomeen werd door de bevolking gekoesterd. Pas in 1930 werden de verschijningen van Maria door de bisschop van Leiria erkend. Vanaf dat moment kende Fátima een opmerkelijke ontwikkeling. Het werd in 1977 verheven tot gemeente en kreeg in 1997 de status van stad.

De wereldwijde bekendheid van Fátima is vooral toegenomen tijdens het pausdom van Johannes Paulus II, die openlijk vereerder was van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. De paus kwam in 1982 naar Fátima als dank omdat hij een jaar eerder een aanslag had overleefd. In 2000, tijdens zijn derde bezoek aan het bedevaartsoord, kondigde hij de zaligverklaring aan van Jacinta en Francisco. Aan deze twee herdertjes werd door het Vaticaan een wonder van genezing toegewezen.

13 mei was de datum van de eerste verschijning, gevolgd door andere verschijningen op de dertiende dag van de daaropvolgende maanden tot oktober. Het is daarmee ook de datum van de belangrijkste viering in Fátima. Een van de hoogtepunten is de kaarsenprocessie (Procissão das Velas), de avond van 12 mei. Duizenden kaarsen van aanwezige gelovigen verlichten het immense plein voor het Sanctuarium en zorgen voor een magische sfeer van samenhorigheid en religieuze devotie. Even indrukwekkend is de Afscheidsprocessie op 13 mei.

Maar elke maand, vooral op de 12e en 13e, trekken duizenden pelgrims, geleid door hun geloof, naar Fátima. Ze vertrekken vanuit verschillende delen van het land en velen leggen de reis te voet af over paden en lanen door het landschap. Om deze trek mogelijk te maken, zijn er vier bewegwijzerde routes die gemakkelijk te volgen zijn via wegmarkeringen, zelfs voor mensen die de regio niet goed kennen. Deze Routes naar Fátima zijn de Taag-route, de Noordelijke Route, de Nazaré-route en de Kustroute.

Zelfs als u niet gelovig bent, kunt u niet onverschillig blijven voor de grootsheid, de spiritualiteit en het symbolisme.

Wanneer u de binnenplaats, Recinto das Orações, binnenkomt ziet u aan een van de uiteinden de Basílica de Nossa Senhora do Rosário de Fátima met een 65 meter hoge toren. In het midden bevindt zich het Monumento ao Sagrado Coração de Jesus en aan een van de zijkanten de Capela das Aparições, de verschijningskapel. Op die precieze plek heeft Onze-Lieve-Vrouw de herdertjes gevraagd een kapel te bouwen.

Aan de andere kant werd in 2007 de kerk Igreja da Santíssima Trindade – Basílica Menor ingewijd. Dit is een modern gebouw met 125 meter diameter, zonder tussensteunen, waar plaats is voor 8700 pelgrims. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van de Griekse architect Alexandros Tombazis. Ook andere kunstenaars, zoals de Portugese architecten Álvaro Siza Vieira en Pedro Calapez, hebben hun medewerking verleend. Buiten zien we een groot bronzen kruisbeeld van de hand van de Duitse kunstenaar Robert Schad.

In Fátima kunt u naast het Sanctuarium ook het Museu de Arte Sacra e Etnologia (museum voor sacrale kunst en etnologie), het Museu de Cera (wassenbeeldenmuseum), het Museu Fátima 1917, en de Presépio e Aldeia de Belém Animados (levende kerststal en kerstdorp) bezoeken.

Op circa 2 km ligt Aljustrel waar de herdertjes leefden. Om het verhaal compleet te maken kunt u ook nog een bezoek brengen aan Loca do Anjo en Valinhos, plaatsen waar de Heilige Maagd eveneens is verschenen.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is het bedevaartsoord Fátima binnen 80 minuten per auto te bereiken.

https://www.visitportugal.com/en/content/fatima-a-journey-to-the-altar-of-the-world

 

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?