Bezoek Coimbra, met één van de oudste universiteiten van Europa met de beroemde bibliotheek Joanine

Coimbra, gelegen aan de oevers van de Mondego, is vooral bekend om zijn universiteit, de oudste van Portugal en een van de oudste van Europa. Hierdoor heeft Coimbra in de loop der tijden de naam gekregen van “studentenstad”.

We starten dit bezoek bij de universiteit. Deze werd in de 13e eeuw gesticht en is door de UNESCO aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. De Sofiastraat en het hoge deel van de stad vallen ook onder deze classificatie. In de universiteitstoren bevinden zich de klokken die het begin en einde van de lessen aankondigden. Het is de moeite waard de toren te beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht van 360º over Coimbra. Maar ook beneden is er veel te zien: De Pátio das Escolas, de zaal Sala dos Capelos, waar de belangrijkste ceremonies plaatsvinden, de kapel Capela de São Miguel met een indrukwekkend barok orgel en de Biblioteca Joanina met meer dan 300.000 werken die dateren uit de 16e tot de 18e eeuw en uitgestald staan op prachtige met talha dourada (verguld houtsnijwerk) versierde boekenrekken. De gebouwen bevinden zich op de plaats waar het paleis stond van de eerste koningen van Portugal, die hier de hoofdstad van hun koninkrijk hadden gevestigd.

Uit die tijd dateren verschillende monumenten die getuigen van het hoogtij van de Romaanse kunst. In de benedenstad met winkels en historische cafés is een bezoek aan het klooster Mosteiro de Santa Cruz een must. Hier bevindt zich de graftombe van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques. Aan de andere kant van de rivier is er het klooster Mosteiro de Santa Clara-a-Velha dat werd gerestaureerd en gered van de rivier die het gebouw in de loop der eeuwen overstroomde. Of de kathedraal Sé Velha, waar op de trappen de monumentale studentenserenade plaatsvindt, waarbij de studenten in zwarte capes met veel emotie de Fado de Coimbra zingen. Een van die evenementen is de Queima das Fitas, een kleurrijk feest waarmee de laatstejaarsstudenten elk jaar in mei het einde van hun opleiding vieren. Ook tijdens de rest van het jaar is het druk in de vele eethuisjes en in de Repúblicas, de studentenhuizen, die echte woongemeenschappen zijn.

Maar er is nog veel meer te zien. Het Museu Nacional Machado de Castro beschikt over een collectie van grote waarde, waaronder een Romeinse cryptoporticus (ondergronds gangenstelsel) en vertelt meer over de geschiedenis van de stad. Er zijn ook talloze tuinen die zeker een bezoek waard zijn, zoals de tuinen van Choupal, die van de Quinta das Lágrimas, waar het liefdesverhaal tussen Pedro en Inês zich afspeelde, en de Jardim Botânico (botanische tuin). De kinderen (maar ook de volwassenen) zullen gefascineerd zijn door Portugal dos Pequenitos, een themapark met miniatuurreproducties van de belangrijkste Portugese monumenten.

Coimbra is niet alleen een stad van tradities, maar beschikt ook over moderne structuren die een bezoek waard zijn, zoals de Pólo II van de universiteit, de voetgangersbrug Ponte Pedonal Pedro e Inês en het Pavilhão Centro de Portugal in het Parque Verde do Mondego. En om de stad vanuit een ander perspectief te bewonderen, raden we u aan een boottocht op de Mondego te maken.

Hoewel Coimbra volgens een studentenfado “meer charme zou hebben bij het afscheid”, is het misschien niet nodig zo lang te wachten om de charme te ontdekken …

Niet te missen bij uw bezoek:

  • een bezoek brengen aan de Biblioteca Joanina in de universiteit en de toren beklimmen om van het uitzicht te genieten
  • de kathedraal Sé Velha, een van de mooiste Romaanse gebouwen in Portugal, ontdekken
  • een bezoek brengen aan Portugal dos Pequenitos
  • het klooster Mosteiro de Santa Clara-a-velha bezoeken
  • wandelen door de tuinen van de Quinta das Lágrimas
  • de cryptoporticus – een overblijfsel uit de Romeinse tijd – in het Museu Nacional Machado de Castro bezoeken
  • de gebakjes “pasteis de Santa Clara” of de “arrufadas” (soort cakejes) in een van de historische cafés van de benedenstad proeven

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is Coimbra binnen 45 minuten per auto te bereiken.

https://www.visitportugal.com/en/node/73754

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?