Conímbriga, een Romeinse stad

Conimbriga in Portugal is een van de grootste opgegraven Romeinse nederzettingen in het land en een nationaal monument. De ruïnes van de oude stad Conimbriga liggen 17 kilometer ten zuiden van de stad Coimbra in de gemeente Condeixa-a-Nova. Aan het einde van de negentiende eeuw is men begonnen met de opgravingen van de stad en zelfs nu er wordt nog regelmatig verder onderzoek gedaan naar de opgravingen en de geschiedenis van de nederzetting.

Conimbriga was een ommuurde Romeinse stad met een forum, basiliek, huizen, winkels, aquaducten en thermale baden en is oorspronkelijk gebouwd in de eerste eeuw. De restanten van de stad liggen in een mooie heuvelachtige omgeving en er zijn veel mooie vloermozaïeken van de oude huizen te zien.

De vroegste archeologische vondsten uit dit gebied zijn van Keltische oorsprong en komen uit de ijzertijd uit de negende eeuw v. Chr. Conimbriga werd veroverd door de Romeinen in het jaar 139 v. Chr. en de stad werd een onderdeel van de provincie Hispania Lusitania binnen het Romeinse Rijk.

Conimbriga is de best bewaarde Romeinse nederzetting van Portugal, de stadsmuren zijn nog grotendeels intact, net als veel fundamenten van de huizen en van openbare gebouwen en er zijn veel goed bewaarde vloermozaïeken. Het is een van de weinige Romeinse steden waar geen nieuwe stad werd gebouwd op de fundamenten van de oude stad. Het amfitheater van de Romeinse stad had een ovale arena van 98 bij 86 meter met aan beide zijden drie tunnels. Het forum, een soort van marktplaats, werd het centrum van de stad met rond het forum negen winkels, de basiliek en de plaats waar recht werd gesproken. Het plein was toegankelijk via de toegangsboog en op het plein stond een kleine tempel en een fontein. De huizen in Conimbriga hadden een rechthoekige vorm en er waren Romeinse baden.

Museum

Bij de opgraving in de stad Condeixa-a-Velha ligt het archeologisch museum Conimbriga met veel vondsten uit de Romeinse stad zoals standbeelden en gebruiksvoorwerpen. Elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk. De archeologische plaats is in de zomermaanden vanaf 1 juni tot 30 september dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Jaarlijks trekt de oude stad circa 350.000 toeristen, de stad is tijdens een vakantie te bezichtigen met een gids of op eigen gelegenheid.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is Conímbriga binnen 55 minuten per auto te bereiken.

http://www.conimbriga.pt/index_en.html

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?