Fraga da Pena

Centraal in de gemeente Arganil ligt Benfeita. De omgeving van Benfeita ook wel bekend bij de lokale bevolking als het ‘hippie gebied’ is een indrukwekkend gebied. In de buurt van Benfeita liggen de watervallen van Fraga da Pena. In het berggebied Serra do Açor, het gebergte van de havik, ligt tevens het natuurpark Mata da Margaraça.

Dit gebied leent zich voor een bijzondere dagtrip, een must voor wandelaars en natuurliefhebbers. Hier kun je helemaal naar boven wandelen naar de oorsprong van de watervallen. Fraga da Pena ligt op slechts 1 km van het beschermde natuurgebied Mata da Margaraça met zeldzame paddenstoelen, bomen en bloemen.

In dit beschermde natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgestippeld. De Serra do Açor kenmerkt zich vooral door leisteen (xisto).

De watervallen

De auto kan geparkeerd worden op een (kleine) parkeerplaats gelegen in de bocht van de weg. Je rijdt er makkelijk voorbij, dus als de navigatie aangeeft “u heeft uw bestemming bereikt” direct stoppen. Vervolgens loop je over een pad van leisteen naar de watervallen.

Eerst passeer je aan je linkerhand een kleine waterval, je kijkt ervan bovenaf op. Dit is de eerste waterval van een hele reeks. Als je het pad nog een stukje vervolgd dan komt het geraas van het water je al tegemoet. Zeker in het voorjaar kun je je nauwelijks verstaanbaar maken door het lawaai. Uiteindelijk kom je in een soort kom uit. Rondom toornen hoog de leistenen rotsen uit. Links denderen van grote hoogte twee enorme watervallen naar beneden. De linker waterval stroomt het hele jaar door. De rechter waterval, die smaller is, droogt ’s zomers vaak op vooral als er weinig neerslag is gevallen.

Er is een prachtig wandelpad naar boven. Deels met trappen en deels met kleine bospaadjes. Het laatste stukje even klauteren over een rotsformatie heen. Als je dat echter getrotseerd hebt is de beloning groot. Je wandelt naar boven langs de loop van de waterval, steeds meer richting de oorsprong. In het laatste bekken is het bijna magisch stil en sereen.

Natuurlijk is zwemmen in één van de bekken ook mogelijk. Houd er wel rekening mee dat het water van Fraga da Pena steenkoud is. Het is smeltwater uit de bergen en is het hele jaar door fris en heel helder. Vooral in het voorjaar is het een schitterende plek. Indrukwekkende hoge rotswanden van leisteen waar het water zich een weg over en door baant.

Als je, net als ik, van deze kracht der natuur houdt, dan zijn de maanden april, mei en juni ideaal voor een bezoek aan de watervallen van Fraga da Pena. Het water komt dan nog met een enorme snelheid naar beneden gedonderd en het bekken stroomt over.  ‘S zomers is Fraga da Pena een ideale plek om af te koelen, weg van het massatoerisme.

Een bezoek aan deze waterval is perfect te combineren met een wandeling door het overdadige bos van Mata da Margaraça.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is Fraga da Pena per auto via een prachtig, slingerende bergroute binnen 20 minuten te bereiken.

http://aldeiasdoxisto.pt/en/poi/256

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?