Leisteendorpen Aldeias de Xisto

Verscholen tussen berghellingen met lommerrijke vegetatie, zijn de leisteendorpen een van onze best bewaarde geheimen, maar een die hun aangename, vriendelijke inwoners graag onthullen.

In deze magische wereld, waar de tijd langzamer verstrijkt, hebben de gastvrije mensen altijd de tijd om bezoekers te verwelkomen en hun verhalen, ambachten en tradities te delen. Net zoals we graag genieten van hun gastronomische hoogstandjes, gemaakt van recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven! Of neem een ​​handgemaakt artikel in linnen of hout mee waar de lokale ambachtslieden al hun kennis in hebben gestopt.

Dit land heeft ook kastelen bewaard die uit de mist lijken te komen, rechtstreeks uit sprookjes, en musea en monumenten die getuigen van hoe het leven er vele jaren geleden uitzag.

Maar veel van hun charme ligt in de pure natuur. In de rivierstranden met kristalhelder water waar u momenten van ontspanning kunt doorbrengen. En in de bossen kunt u te voet ontdekken via de “leistenen paden”, of op de fietspaden die door de Mountain Bike Centers worden bepaald volgens verschillende moeilijkheidsgraden, en die ook ondersteuning bieden aan fietsers. Er zijn ook andere extreme sporten alternatieven zoals kanoën, klimmen, abseilen en touwglijbanen.

De 5 dorpen verspreid over de Serra do Açor-bergketens, en vrij dicht bij Serra da Estrela, worden leisteendorpen genoemd omdat dit de steen is die wordt gebruikt bij de bouw van huizen en die in de regio overvloedig aanwezig is. De verschillende tinten van deze rots, ook gebruikt voor de bestrating van de smalle kronkelende straatjes, gaan naadloos over in de kleuren van het natuurlijke landschap en zijn niet altijd gemakkelijk te onderscheiden. Maar het is het proberen waard.

Wat u zeker niet mag missen …

  • relaxen op de rivierstranden van de leisteendorpen
  • probeer extreme sporten in Serra do Açor
  • ga wandelen op de leistenen paden
  • probeer de maranhos (lamsworst) en tigeladas (een in de oven gebakken ei-dessert)
  • bewonder de Fraga da Pena-waterval
  • kruiden kopen voor koken en thee
  • geniet van de spannende ervaring van de mountainbikeroutes

Het gebied is een must voor diegenen die naar Midden-Portugal reizen en kan een lekker frisser alternatief zijn op warme dagen of een geruststellende bergtocht op koudere dagen.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa zijn de leistenen dorpen per auto binnen 10 tot maximaal 25 minuten te bereiken over nationale slingerende bergwegen.

http://aldeiasdoxisto.pt/en/regional-organization/a%C3%A7or-mountain

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?