Mata da Margaraça

In het berggebied Serra do Açor (het gebergte van de havik), dat zich vooral kenmerkt door leisteen, ligt het natuurpark Mata da Margaraça. Dit beschermde natuurgebied is één van de laatst overgebleven natuurlijke loofbossen waarmee de hellingen van het leisteengebergte van centraal Portugal vroeger waren bedekt. De bossen bestaan vooral uit tamme kastanjes, zomereiken, Portugese laurier en de echte laurier.

Het is een bos dat eeuwenlang ongerept bleef, tot het in 1979 een nieuwe eigenaar kreeg die alle bomen wilde kappen. Bewoners van het dorp Pardieiros die het bos wilden behouden, konden de boomkap voorkomen door diverse acties, zoals het ondermijnen van de wegen.

Sinds 1982 is het natuurgebied een beschermd landschap, één van de zeldzame plekken in Midden-Portugal waar je veel inheemse bomen kunt vinden. In het bezoekerscentrum is een klein museum ingericht over de geschiedenis van het gebied.

Er zijn verschillende wandelingen te maken. Eén daarvan is 12 kilometer lang en gaat voor een deel steil omhoog via een trap langs de watervallen en voormalige watertorens.

Combineer het met een bezoek aan de prachtige waterval van Fraga da Pena en de dorpen Benfeita en Pardieiros, het is gemakkelijk om een hele dag in dit gebied door te brengen.

Hieronder enkele ervaringen van onze gasten die we graag met u willen delen.

Een zeer rustige plek verbonden met de natuur, met fantastische landschappen, van fonteinen tot watervallen in perfecte harmonie met de natuur. Het gebied is grotendeels toegankelijk per auto of geheel te voet.

Een van de mooiste plekken die we ooit hebben bezocht, heel goed om met kinderen te wandelen. Het contact met de natuur is compleet, het is echt de moeite waard om dit bijzondere natuurgebied te bezoeken. Zeer goed verzorgd bos met een bewegwijzerd pad en overal waar je loopt hoor je het geluid van stromend water.

De schoonheid van dit natuurgebied in de zomer kenmerkt zich door verschillende kleurtinten vegetatie, de stilte en de lege kastanje omhulsels verspreid over de grond. Oftewel de natuur in al zijn kracht.

Geweldig om in het vroege najaar op zoek te gaan naar kastanjes en wilde paddestoelen.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is Mata da Margaraça per auto via een prachtig, slingerende bergroute binnen 20 minuten te bereiken.

http://aldeiasdoxisto.pt/en/poi/241

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?