Museu do Pão – bezoek het brood museum in Seia

Als u een uitstapje maakt door het gebergte Serra da Estrela, breng dan zeker ook een bezoek aan het brood museum. Dit museum bevindt zich in het stadje Seia, en is geheel gewijd aan de traditie, de geschiedenis en de kunst van het Portugese brood. Het heeft vier expositieruimtes en een reconstructie van een oude Portugese bakkerswinkel. De kleintjes kunnen in het brood museum leren hoe ze brooddeeg moeten kneden en zelf koekjes kunnen maken, die ze ook mee naar huis mogen nemen. In het restaurant kunnen alle soorten Portugees brood (gemaakt in de eigen bakkerij) geproefd worden, naast andere traditionele Portugese gerechten. Het is één van de meest bezochte musea in Portugal.

Broa – het traditionele brood van Portugal                                                                      

Broa wordt op traditionele (ambachtelijke of artisanale) wijze gemaakt en is 100% natuurlijk. Broa maakt deel uit van het regionaal erfgoed. Aan brooddeeg met maïs wordt altijd een extra graan toegevoegd, roggemeel of tarwemeel. Maïs rijst “slecht” en heeft een zeer laag percentage aan gluten (minder dan 8%). Andere ingrediënten zijn water, gist en zout. De maïs/roggevariant is het zwaarst. Dit brood wordt gebakken in een op hout gestookte oven, die verzegeld wordt met deeg. Is het deeg aan de buitenkant bruin geroosterd dan is het brood in de oven klaar. Door de hitte scheurt de bovenkant van het brood open. Broa heeft een dikke knapperige korst, die contrasteert met de ietwat zoetige, zachte en dichte kruim. Al eeuwenlang eet men dit brood in Portugal, Galicië en Brazilië. Er wordt gezegd dat het woord broa een verbastering is van het Keltische woord “bron” of het Germaanse woord “bouillon”, een andere theorie luidt dat het afgeleid is van “brauss”, zoals de Visigoten het noemden.

Bio

Broa wordt tegenwoordig als gezond brood met hoge voedingswaarde tegen duizelingwekkende prijzen in de biowinkels van Lissabon verkocht.

Beeldspraak

Zo lang er brood is, is er geen honger. In Portugal zeggen ze: Para boa fome não há ruim pão en Com pão e vinho já se anda o caminho. De hoge voedingswaarde is niet de enige reden waarom brood zo’n belangrijke rol speelt in de voeding. In veel culturen is brood een beeldspraak voor levensomstandigheden in het algemeen. Romeinen hadden het over brood en spelen als vermaak voor het “grauw”. In 1917 werden de hongerige Russen gepaaid met “vrede, land en brood” en ook in India wordt brood onder de basisbehoeften gerekend, “roti, kapra aur makeaan”. Ook binnen religies neemt brood een belangrijke plaats in.

Economie

Broa heeft een grote economische waarde, met name voor de kleine boeren, die een groot deel van hun maïsproductie reserveren voor het maken van dit brood.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is het brood museum in Seia binnen 45 minuten per auto te bereiken.

http://www.museudopao.pt/

 

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?