Piódão, één van de historische dorpen van Portugal

Het leistenen dorpje Piódão is één van de 12 dorpen “Aldeias Históricas de Portugal”, de historische dorpen van Portugal. Piódão ligt als het ware ingebed in het gebergte Serra do Açor, waar adembenemende vergezichten, waterbronnen en weiden zijn. Het historische dorp Piódão doet denken aan een kerststal als men de huizen harmonieus in het landschap ziet liggen. ´s Avonds, als de bewoners het licht in hun huisjes aansteken, dan is het dorp nóg mooier dan overdag.

Dwaal door de straatjes van dit bijzondere bergdorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Alle huizen zijn volledig opgebouwd van leisteen tot de daken aan toe. Leisteen komt in deze regio veel voor en het wordt gebruikt voor het bouwen van huizen en de bestrating. Hierdoor ontstaat er één uniform beeld, onderbroken door blauw geschilderde raam- en deurposten.  De kozijnen en deuren zijn allemaal in dezelfde kleur blauw geschilderd.

De ongewone kleur blauw die gebruikt wordt, heeft een praktische oorsprong: er wordt verteld dat deze afwijkende kleur de enige kleur was die te verkrijgen was in de enige winkel van de streek. Gezien de geïsoleerde ligging van het dorp was het voor de inwoners niet eenvoudig om naar een andere plaats te gaan. Dit isolement heeft ervoor gezorgd dat de karakteristieke eigenschappen van deze hele oude gemeenschap intact zijn gebleven.

Tussen de kleine huizen, die bijna allemaal uit twee verdiepingen bestaan, springt de sprookjesachtige, helemaal witgepleisterde moederkerk in het oog, toegewijd aan Nossa Senhora da Conceição. De kerk met unieke cilindervormige steunberen, werd begin 19e eeuw gebouwd door de bevolking met eigen goud en geld.

Gegeven de verborgen ligging onderaan het gebergte, was Piódão in vroegere tijden een ideale schuilplaats voor wie op de vlucht was voor justitie. Men denkt dat hier één van de moordenaars van D. Inês de Castro, die het was gelukt aan de woede van D.Pedro I te ontsnappen, zich had verstopt (14e eeuw).

Een historisch dorpje, dat niet zo zeer een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Portugal, maar wel bekend door de prachtige ligging in het gebergte van Serra do Açor. Absoluut reden voor een bezoek.

Vanuit Piódão zijn wandelroutes uitgezet. Eén daarvan leidt naar Foz d´Égua en Chás d´Égua, het dorp van de Portugese ´Indiana Jones`. Deze man bouwt in dit plaatsje aan bruggetjes, paadjes en een kapel inclusief heiligenbeeld. Je kijkt er je ogen uit. De paar flinke hellingen die je af en toe moet nemen zijn zeker de moeite waard want ze brengen je naar de mooiste plekjes van de Serra do Açor, gelegen in midden Portugal.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is Piódão via een prachtig, slingerende bergroute per auto binnen 25 minuten te bereiken.

http://www.aldeiashistoricasdeportugal.com/en/piodao

 

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?