Praias fluviais – rivierstrandjes

Een van de dingen die Portugal en vooral de streek waar ik woon bijzonder maakt, zijn de vele rivierstrandjes. Mijn omgeving, de Beira, is een van de minst toeristische gebieden van Portugal. Het is ongeveer 1 uur rijden naar het dichtstbijzijnde strand, Figueira da Foz. Maar zo ver hoef je helemaal niet te rijden om toch een strandervaring te hebben. Er zijn hier overal rivierstrandjes.

Soorten en maten

Praia fluvial (meervoud Praias fluviais) betekent rivierstrand. Praias fluviais zijn er in veel soorten en maten. Bij sommige rivierstrandjes is er slechts een klein grasstrookje en kun je makkelijk de rivier in lopen, bij andere rivierstrandjes wordt de oever in de zomer opgespoten met echt ‘strandzand’. Soms zijn er douches, toiletten en kleedhokjes, een badmeester, een barretje voor hapjes en drankjes, barbecueplekken en speeltoestellen.

Andere rivierstrandjes zijn niet meer dan een natuurlijk deel van de rivier en een simpel trapje om het water in te komen. Soms is er naast de rivier een zwembad aangelegd dat gevuld wordt met het rivierwater.

Op de website van Aldeias do Xisto – de leisteendorpen vind je een kaart met alle “officiële” Praias Fluviais van de regio Centro. Maar er zijn er veel meer. Kijk maar eens op de Youtube-pagina Praias Fluviais de Portugal, waar rivierstrandjes in heel Portugal op staan. En zelfs daar staan niet alle strandjes op.

Mijn top 5 van rivierstrandjes

  1. Côja
  2. Avô
  3. Barril do Alva
  4. Secarias
  5. Sarzedo

Waarom zo leuk?

Op de praias fluviais komen voornamelijk Portugezen en dat is altijd gezellig. Er is vaak een barretje, of een barbecue- of picknickplaats waar hele families uitgebreid grillen en eten. Veel strandjes zijn nog nauwelijks door toeristen ontdekt en ik vind het echte pareltjes. Het rivierwater is heerlijk verfrissend en mooi schoon.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is mijn top 5 van rivierstrandjes per auto binnen 10 tot maximaal 20 minuten te bereiken over nationale slingerende bergwegen.

http://www.praiasfluviais.com/index_ig.asp

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?