Serra da Estrela – Wandelen in het grootste natuurpark van Portugal

Natuurpark Serra da Estrela, bergmeren, granieten rotsen, kleurrijke heide en de vrolijke gele plant brem wisselen elkaar af in natuurpark Serra da Estrela. Het is een ideaal wandelgebied waar je zomaar het pad kan kruisen met een kudde schapen. Het hoogste punt is de 1993 meter hoge berg Torre da Estrela. De kronkelende bergpassen nodigen je uit om het park met de auto te verkennen. Onderweg kan je stoppen bij uitzichtpunten, watervallen en kapelletjes.

Flora en Fauna

In het park leven veel vogels en wie weet zie je enorme arenden boven je zweven tijdens een wandeling. Het grotere wild, zoals wilde zwijnen, wilde katten en otters zijn schuwer, maar een kudde schapen, al dan niet met hun herder, kun je hier zeker tegen komen. Door de hoogte van het berggebied groeien er alleen tot ongeveer 900 meter hoogte bomen. De gele brem en paarse heide maken alles goed en steken mooi af tegen het groene landschap en de blauwe bergmeren.

Torre da Estrela

Dit is de hoogste top van het natuurpark. Het is niet meer dan een kale bergtop met een paar kapellen, een restaurant, een winkeltje en de kleine (geodetische) toren waarnaar de berg vernoemd is. Kom hier naartoe voor de spectaculaire uitzichten over de hele omgeving. Wandelen hoeft niet, je kan gewoon naar boven rijden om van het uitzicht te genieten. In het winkeltje kan je souvenirs en lokale producten krijgen, zoals de schapenkaas uit de regio.

Serra da Estrela met de auto

Verken alle verschillende dorpjes en highlights van het park door de auto het werk te laten doen. Bezoek zeker Linhares da Beira en het kleine dorpje Folgosinho. Een ideale plek om je benen te strekken en naar de uitkijktoren boven het dorp te lopen. Een ander mooi plaatsje is Gouveia, waar je even een kijkje in de kerk moet nemen. De weg kronkelt vanaf hier langs diverse stuwmeren tot je de afslag neemt richting de hoogste top Torre da Estrela. Vergeet hier niet van het uitzicht te genieten. Daarna gaat de route naar beneden via brede plateaus, moerassen en een diep uitgesleten gletsjervallei naar het eindpunt Covilhã of eventueel Guarda.

Wandelen

Met ongeveer 375 kilometer aan wandelpaden leent het park zich ook uitstekend om te voet te ontdekken. De wandelpaden hebben een verschillende moeilijkheidsgraad, waardoor er voor ieder type wandelaar een geschikte route te vinden is. In het hart van het natuurgebied begint de wandelroute Rota dos Poios Brancos bij het meer Lagoa Comprida. Kies voor het korte rondje van zeven kilometer of de lange dagwandeling van 26 kilometer. Een andere wandeling voert naar het meer Lagoa dos Conchos. In het midden zie je een soort zinkgat waar het water naar beneden stroomt, een bijzonder gezicht.

Linhares da Beira

Een van de pittoreske bergdorpjes van het natuurpark is Linhares da Beira. Het is rond het kasteel met twee imposante torens gebouwd. Bij het slenteren door de straatjes kom je veel authentieke details tegen, zoals ramen uit de zestiende eeuw, een wapenschild en een oude schandpaal bij het middeleeuwse forum. In de oude kerk, de Igreja Matriz, hangen schilderijen van Grão Vasco, een bekende Portugese renaissanceschilder. Ondanks dat het maar een klein dorpje is, zijn de mogelijkheden om hier te paragliden groot. Zweef door de lucht met een prachtig uitzicht over de bergen.

Rivieren, meren en watervallen

Een aantal grote Portugese rivieren vinden hun bron in het natuurpark. Zo ontspringt de Mondego rivier in Mondeguinho en de Zêzere in Covão de Ametade. Ook de gletsjervalleien van bijvoorbeeld Loriga en Manteigas zijn de moeite waard. Volg de route van de 25 meren als je geen genoeg krijgt van alle prachtige meren. Langs de kant van dit wandelpad klateren diverse watervallen naar beneden.

Wintersport

In de wintermaanden is Serra da Estrela de enige plek in Portugal waar je kunt wintersporten. Naast diverse skipistes met bijbehorende faciliteiten zijn er ook kunstsneeuwpistes waar je het hele jaar door kunt skiën. Op de flanken van de hoogste top van het park, de Torre da Estrela, vind je een wintersportresort met negen pistes. Het is vooral geschikt voor beginnende skiërs.

Queijo da Serra

Deze kaas is het bekendste streekproduct en vrijwel overal in de streek verkrijgbaar. Een zachte schapenkaas die heerlijk smaakt bij vers gebakken brood. In het dorpje Celorico da Beira zie je met eigen ogen hoe de kaas gemaakt wordt. Ga hiervoor naar het Solar do Queijo museum, dat in het markante, voormalige stadhuis gevestigd is. Bij een rondleiding hoort uiteraard een proeverij. Naast deze schapenkaas, verkoopt het bijbehorende winkeltje ook veel andere streekproducten, zoals chorizo, honing, wijn en roggebrood.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is de ingang van het natuurpark Serra da Estrela binnen 30 minuten per auto te bereiken.

https://www.visitportugal.com/en/node/73759

 

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?