Wijn proeven in de Dão wijnhuizen

De Dão regio, is zeer de moeite waard om te bezoeken. De Denominação de Origem Controlada (DOC – gecontroleerde herkomst) “Dão” is een van de meest prestigieuze wijnstreken van Portugal. De klimatologische omstandigheden, de bodemconditie en, hiermee, het gebruik van bepaalde druivensoorten, zoals “Touriga Nacional”, geven de Dão wijnen hun volle, delicate smaak en “donkere” karakter. De Dão wijnen verouderen buitengewone nobel en verkrijgen met de jaren een nog voortreffelijker fluweelzacht boeket.

Locatie Dão-wijngaarden Portugal

De Dão regio bevindt zich in de Beira Alta in het (noorden van het) midden van Portugal in het stroomgebied van de rivier de Dão. De geografische ligging is zeer gunstig. De bergen van de Serra da Estrela, de Serra do Caramulo, Buçaco en Montemuro beschermen het gebied tegen extreem weer en wind. De 20.000 hectaren tellende wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 400 en 700 meter. De winters zijn zacht en nat en de zomers heet en droog. De bodem bevat veel leisteen (in het zuiden) en graniet (in het noorden).

Wijnroutes

Er zijn maar liefst 3 wijnroutes –3 rotas dos vinhos do Dão– aangegeven die langs verschillende wijnhuizen lopen die gasten ontvangen en waarvan sommigen rondleidingen geven.

De verschillende quinta´s

Er zijn veel wijnhuizen en quinta’s te bezoeken, we noemen er slechts één, omdat deze er echt uitspringt. Casa de Santar, in het plaatsje Santar tussen de steden Viseu en Nelas, is het bezoeken zeker waard. Rondleidingen over de 16-eeuwse quinta en uitleg krijgen over het proces van wijn maken en mogelijkheden tot het proeven van verschillende wijnen, bij minimaal 8 deelnemers.

Vanuit Quinta da Palmeira – Country House Retreat & Spa is het wijnhuis Casa de Santar binnen 50 minuten per auto te bereiken.

http://www.daosul.com/

Open chat
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?